Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Барбитата чакат служебна победа, за да влязат в БФС

Спорт

Барбитата чакат служебна победа, за да влязат в БФС

Барбитата чакат служебна победа, за да влязат в БФС - Tribune.bg

Вижте как се готви подмяна на вота на клубовете

След две поредни загуби на Конгреси на БФС – минимална от Боби Михайлов и катастрофална от Гонзо, Димитър Бербатов и екипът му очакват да влязат в базата в Бояна със „служебна победа“. Това ще се случи, ако на днешното си заседание Върховният касационен съд признае за легитимен конгреса от 18 март 2022 година.

На тази дата събитието бе организирано от самия Бербатов и хората му, след като Изпълкомът на БФС реши да го отмени. В НДК присъстваха представители само на 76 клуба (около 11% от всички членове на съюза към този момент) и всички те гласуваха президент да стане бившият нападател на Манчестър Юнайтед. На форума беше избран и Изпълком от 15 души. Пародийният конгрес мина под закрилата и със съдействието на тогавашния спортен министър Радостин Василев. Руди Гела дори се появи лично в НДК в опита си да инсталира Бербатов и аверите му във футболната власт.

Резултатите от това събрание бяха оспорвани и последователно Софийският градски съд (на 27 септември 2022 година) и Софийският апелативен съд (11 април 2023 година) обявиха конгреса за незаконосъобразен. И причините са ясни.

САС отчита, че делегатите на мероприятието в НДК не са определени по определения ред, като установява и куп допълнителни нарушения на Устава на Футболната централа. Апелативният съд също така счита, че Изпълнителният комитет е разполагал с пълните правомощия да отмени свое решение за свикване на Общо събрание, след като членовете на съюза са уведомени за това. По този начин втора съдебна инстанция се произнесе срещу претенциите на Димитър Бербатов и екипа му за легитимност на събитието

Впоследствие се стигна до Конгреса на БФС на 15 март тази година, на който Георги Иванов – Гонзо получи доверието на цели 235 клуба и още на първи тур спечели безапелационно битката с Бербатов. Всички в залата видяха как „Трите коня“ – Димитър, Мартин и Стилиян отидоха на първия ред и джентълменски поздравиха легендата на Левски за победата. След което пред медиите бяха категорични, че нямат никакви претенции и не оспорват получените резултати.

Оказа се, че това далеч не е така…Бербатов и хората му играят ролята на „умрели лисици“ и от 15 март насам почти не се появяват по медиите. Явно чакайки заветната дата 19 април, когато ВКС като последна инстанция ще разгледа въпроса за пародийния им конгрес от 2022 година. В същото време активираха никому неизвестния клуб Скравена да подаде жалба и да спре вписването на Гонзо и новия Изпълком в Търговския регистър.

Но хората от ботевградското селце, известно с един от най-мракобесните лагери на комунистическия режим, възроптаха срещу решението на клубния президент и оттеглиха жалбата. Тогава на помощ се привлече стар приятел. А именно бившето „ляво крило“ от кандидат президентската кампания на Бербатов Георги Градев. Неюристът, който оплю всички потенциални кандидати за президент на БФС освен Димитър, откликна на минутата и чрез издигналия го за президент на БФС Балкан (Варвара) пусна нова жалба срещу Гонзо. По този начин бе осигурено време, за да се изчака днешното решение на ВКС. Защото, ако съдът разпореди вписването на Георги Иванов и Изпълкома му в Търговския регистър, мачът свършва и коалицията на „Трите коня“ и перхидроления „специалист по спортно право“ без юридическа диплома и с 6 гласа на Конгреса, остава в историята. Това е така, защото ако бъде признат за законосъобразен конгресът от 15 март, то всички спорове и обжалвания за минали конгреси се обезсмислят.

И тук вече идва ред на въпросите към Бербатов и екипа му….Защо, след като нямат претенции към избора на Гонзо, не оттеглиха жалбата си до ВКС? Джентълменско ли е да се надяваш на „служебна победа“, след като два пъти си загубил в реални състезания с опонента? С какво право ще имаш претенции да управляваш българския футбол, след като клубовете ясно са ти показали преди малко повече от месец, че не те искат? Морално ли е да искаш властта в БФС след проведен конгрес с участието само на 11 процента от клубовете? При положително решение на ВКС ще участват ли в управлението Мартин и Стилиян Петрови, които вече декларираха че повече не искат и да чуват за български футбол? Или ще променят решението си заради топлите местенца и големите заплати в Бояна? Вярно ли е, че „Сивият кардинал“ на групата, отстраненият от OMW преди години за съмнителни финансови операции Петър Величков говори наляво и надясно как е налял 3 милиона лева в последните 3 години и сега трябва да си ги върне като заеме пост в БФС? До кога Димитър Бербатов ще търси странични начини, за да стане президент на БФС след като всички помним как висеше по цял ден в кабинета на Руди Гела докато беше министър с молба да го инсталира начело на футбола ни?

Българският футбол достатъчно изстрада през последните години, а футболните хора казаха тежката си дума кой искат да ги управлява преди малко повече от месец. Кому е нужно сега да се подменя техният вот? Отговорът е в ръцете на съдиите от ВКС, които ще имат последната дума…  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети